Läsarfråga!

När jag utforskade den nya designen hittade jag några frågor, ställda till mig på frågestunden jag hade för ett tag sen (men glömde bort). 
Nåja, bättre sent än aldrig!

Kajsa frågar:
1. Hur gammal är du?
2. Varför började du blogga?
3. Har du egen häst?
 
Svar:
1. Jag är 21 år gammal i augusti.
2. Jag började "för att alla andra gjorde det" och jag ville testa. 
3. Nej, jag har ingen egen häst, men jag är däremot medryttare på en häst som heter Jonas Jo. 
 
Jag hoppar detta var dugliga svar! Är det någon som undrar något mer, är det bara att fråga!
 
Jag och Jonas.

Jonas 30/6 2012

Vi red lite dressyr för Markström idag. 
I uppvärmingen var han mest stark och ignorant och verkade knappt märka att jag satt däruppe alls. 
När vi sen började själva passet använde vi oss av en ganska liten del av paddocken. I hörnen red jag 10-15m volter, på kortsidorna ställde jag utåt och på långsidorna la vi till några travsteg efter en stund. Vi fokuserade nästan bara på skritten idag, vilket kändes nyttig, jag själv tycker jag har lätt för att rida i skritt medan Jonas tycker det är rejält jobbigt. Vi hade våra skilda åsikter men med Linnéas instruktioner flöt det ganska bra efter ett tag. När vi skulle jobba mer i trav la vi oss på en volt á ca 20m. Började med att sitta utan stigbyglar men det blev bara kaos, noll kroppskontroll och jag störde bara Jonas så jag tog stigbyglarna och red lätt istället. Det var tur att jag hade Markström till min hjälp här kan jag säga, gudars så många olater jag dragit på mig med sitsen! Efter lite korrigeringar rullade det på mycket bättre och jag kom åt Jonas mer och det blev mycket mer bekvämt för oss båda. Innan han fick långa tyglar jobbade vi på volten i skritt en stund och försökte få honom ordentligt avslappnad, vilket tog sin lilla tid, men tillslut så kom han ner och blev lätt i handen och slappnade av, då fick det räcka. 
Extremt nyttigt pass, fick mycket att ta med mig till nästa gång!
 

Pomperipossa 27/6 2012


Idag blev det en lång promenad med fialottan.
Gick först bort till ängen och lät henne beta samt tog ett par bilder då jag ändå hade kameran med mig. Sen begav vi oss upp till Klätterrundan och sen gick vi över Hybergsvägen, förbi Kakas och hem igen tog allt som allt ca 65-70 min. Possan tyckte det var spännande men väldigt jobbigt, särskilt uppför, nerför travade hon glatt i förväg!
 
Träffade även denna råbocken på vägen :)
 

Pomperipossa 26/6 2012

Idag blev det ett lätt pass löshoppnign för damen. Vi började med att ptromenera en sväng runt gården, då fick jag nästan släpa henne efter mig, seg och trött kändes hon. När vi sen kom in på ridbanan blev hon mycket piggare och när jag lett henne över löshoppshindret en gång så kom attityden fram och hon försökte slita sig. När jag sen släppte var hon riktigt moppsig och började låtsas att hon tänkte springa mot fållan men så fort jag slappnade av tvärvände hon och drog järnet åt andra hållet, busade och var hur glad som helst över att hon lyckades utmanövrera mig. När hon sen fattade att jag inte gav mig så började hon gå jättefint mot fållan alldeles själv och hoppade fint, om än lite tveksamt, stallgrisen stod nämligen på andra sidan staketet och glodde på henne. Hoppade bara upp till 60cm idag, eftersom det var både varmt och kvavt i luften. Hon gjorde ett bra jobb med att skritta av sig själv, så jag lät henne helt enkelt vara och plockade in istället. 
 
Lillfian sist vi löshoppade :)


Pomperipossa 25/6 2012

Har inte jobbat med fian under semestern men idag blev det longering!
Började med att promenera runt gården, hon var pigg och framåt och ville gärna trava i förväg.
När vi sedan kom in i paddocken och skulle börja med longeringen så tyckte hon att hon var klar. Hon var en riktig liten shettis, envis och lite sur, men hon gjorde ändå det hon skulle, om än något motvilligt. 
Vädret var skitkasst, så vi höll inte igång så värst länge. Innan vi var helt färdiga prövade vi lite sidförande. Även det lite motvilligt, men hon gjorde det ändå.
Får se hur vi lägger upp resten av veckan.
 

Jonas 23/6 2012

Skulle idag ha ridit ut med Sara, men då jag upptäckte att Jonas dragit av sig en sko fick det bli lite dressyr idag igen istället.
Började med att skritta till kyrkan och tillbaka som uppvärmning. Använde mig av samma par med bommar jag använde igår, men idag ville jag göra halter där istället. Samma tänk med form och fram för skänkeln som igår med.
Han kändes väldigt arbetsvillig redan medan vi värmde upp på ridbanan, superkänslig för vikt- och skänkelhjälper, ville bli lite tung i handen innan han blev varm, men sen inget. 
När vi värmt upp ordentligt började vi på övningen lite smått, som såg ut såhär:
Gjorde övningen i båda varven, värvade med många småpauser på lång tygel. Alla gångarter kändes bra idag och han försökte verkligen göra rätt hela tiden trots att han var lite stel. När han tyckte det blev för jbbigt krullade han upp nacken och knäppte av, men ett upplyftande tygeltag fick honom på rätt spår igen. Innan jag avslutade red jag även lite skänkelvikningar och lät honom trava av på lång tygel i sitt eget tempo, vilket var travartrav längs långsidorna. 
Stretchade honom en omgång innan vi gick ut i hagen. 
 

Jonas 22/6 2012

Idag blev det lättare pass dressyr i paddocken.
La ut två bommar parallelt ca i mitten av stora A-volten, så att det blev som en liten "port". Tanken var att göra övergångar mellan dem.
Värmde upp länge och hade inga större krav på form, den fick komma om den ville. Ville dock att han skulle gå fram ordentligt för skänkeln, vilket han inte verkade ha nån större lust med just detta pass. Han la gärna in backen och blev tung i handen och ville inte riktigt ta skänkel (hittade inga sporrar, så red sporrlöst, kände jag kunde behövt den extra lilla boosten från dom) eller säte. Tillslut gick jag in och hämtade ett spö, vilket gjorde att han lättade lite. Red mycket halter och volter till en början, stretchade ut sidan på honom ordentligt innan jag började på övningen med bommarna. Red trav mot bommarna, skritt emellan, sedan trav igen. Galoppen funkade inte alls idag, enbart pga mig! Kände mig helt ur balans och hittade ingen bra rytm, så struntade i galoppen helt och koncentrerade mig på traven istället. 
När han kändes med och lydig och mjuk så avslutade jag och skrittade av från marken. 
 

Herman Hare

I några dagar i rad nu har en hare varit och ätit, lekt och slappat i sandlådan på lekplatsen mellan husen. Idag kom han fram såpass tidigt att det fortfarande gick att ta några bilder. Fick dock använda mig av stativet, annars blev det alldeles suddigt! Väldigt överredigerade pga det dåliga ljuset.

 

Jonas 21/6 2012

Pga av värmen blev det ett kortare, lugnt pass idag. Bästamde mig tidigt för att köra barbacka.
Skrittade först en runda med Sara och Jennie ca 25 min, sen red jag en kort stund i paddocken för att böja loss honom lite, kollade även av lydnaden och övergångarna i alla gångarter. 
Efter det blev det en dusch för hästen innan vi gick tillbaka till hagen. Passade på att repetera lite vett och etikett på vägen dit, och efter bara en kort stund vart han riktigt lydig, inte så nöjd kanske, men lydig.
 

Varberg

Har varit några avslappnande dagar i Varberg med mamma! 
Så himla skönt att komma bort lite. Vi har varit på spa på Varbergs Kurort, cyklat och bara tagit det lugnt inne i stan :)
Här kommer några oredigerade bilder, enjoy :)

 
 
 
 
 

Tack Jonas!

Ja, tack Jonas Jo!
Jag satt just och tänkte på vilket självförtroende Jonas gett mig i min ridning. Jag har inte spekulerat så mycket kring det förut, men nu när jag kom att tänka på det så inser jag hur mycket jag förändrats.
För bara ca 1,5 år sen hade jag knappt velat sätta mig på en häst som Jonas, som kan ha en hel del nerver, hoppa runt, sparka bakut, skygga och ibland ha svårt att lugna sig. Han är inte alltid en lätt häst med andra ord. Jag hade aldrig trott att jag skulle tycka det var kul att rida en häst som kan vara sådan! 
Men jag tycker att Jonas är en fantastisk häst att rida, dels just pga att han kan ha sina knäppa, mer eller mindre jobbiga dagar och stunder. Han har lärt mig att släppa på kontrollen, lita på att min kropp vet hur den ska göra för att lösa situationer som uppstår och hålla mig lugn, att jag stressar upp mig bidrar inget alls. Att rida mig ur saker och ting, inte tänka så mycket. Även på marken har han lärt mig mycket, förr hade jag gärna lämnat ifrån mig Jonas till någon annan om han började titta på något och trippa runt. Men även där är det mycket "att bara göra", inte tänka så mycket.
Självklart är det ju inte bara Jonas förtjänst att jag fått mer självförstroende, även Pelle och Loke har lärt mig en hel del. Men just Jonas personlighet och sättet han kräver att man själv är när man rider och hanterar honom gör att jag fortsätter att känna att jag faktiskt klarar av saker och ting, och när jag känner att han litar på mig, och vi får den där känslan av samspel, den känslan är mycket svår att beskriva!
Tack Jonas Jo, och framför allt tack till Markström, som låter mig rida denna underbara häst och som hjälper mig att förstå honom än bättre med sina tips och råd! 

Kanske lite sentimentalt såhär på kvällen, men jag känner mig så väldigt tacksam!

Semester!

Jag har semester hela nästa vecka! 
Känns otroligt skönt att få vara lite ledig. Vet inte hur mycket uppdatering det kommer bli under veckan, men jag kommer att ha Jonas torsdag-lördag, då Markström är i Norr och jobbar. Kommer bli massa mys, kanske går iväg och ser om han vill bada om det är bra väder!


Ska även på spa i Varberg med mamma! Om ni frågar mig tycker jag att jag förtjänat lite lyx ;)

Bild från förra årets badäventyr med Karro ♥Jonas 16/6 2012

Idag blev det en tur i skogen.
Då han stått flera dagar så bestämde jag att ta det ganska lugnt, men tog ändå på han pelhambettet för säkerhets skull.
Han var riktig lugn och fin till en början, red bort till vägbommen, ville utforska lite då jag bara ridit en kort bit på den vägen innan. Det märktes ju att han hade mycket energi, han såg lite spöken på sina ställen och skyggade för folk som gick med hundar och lite så, men inte så farligt. Travade igång litegrann, hittade en liten stig där någon lagt några grenar över, så vi tog oss ett skutt innan vi fortsatte. Nu började han bli varm i kläderna och ville hålla ett högt tempo, han blev väldigt frustrerad när jag bad honom lugna sig. När vi travade eller galopperade ville jag med att han skulle hålla ett jämt och lugnt tempo, inte särskilt populärt, men han höll sig i skinnet. Två gånger lät jag honom svänga in på vägar som jag trodde skulle leda nånvart, (eftersom han gått den vägen några gånger innan men inte jag så tänkte jag att han kanske mindes vägen) men de ledde bara till återvändsgränder, så vi fick vända. Efter andra gången bestämde jag mig för att rida hem samma väg som vi kom. Nu började han bli lite jobbig, taktade, tjoade med huvet och man kände på hela honom att han bara ville springa så fort han kunde hela vägen hem. Vi hade en lång diskussion om det där med takt och tempo och jag försökte engagera honom i lite sidvärts och öppnor, men då blev han bara ännu argare. 
När vi kom ut ur skogen lugnade han dock ner sig en del och började frusta och sänka huvudet.
Han var ganska svettig när vi kom hem, det var kvavt och åska i luften, så innan jag släppte ut honom så spolade jag av honom ordentligt. Skööönt sa hesten :)

Lagom taggad kille innan vi gav oss av :P

Påväg hem :)

Ute i hagen igen ♥Pomperipossa 13/6 & 15/6 2012

13/6:
Gick en runda på ca 45 minuter. Hon var inte lika pigg som sist, men det var förståeligt eftersom det var mycket varmare än föregående dag! 
Vi gick en runda med ganska mycket uppförsbacke, så lillan fick kämpa på litegrann för att hinna med. Men hon var mycket nöjd när vi var påväg hem, frustade mycket och slickade sig nöjt om munnen och sänkte huvet. 

15/6:
Idag blev det löshoppning. 
Satte upp ett enkelhinder med en galoppbom framför för att göra det så lätt för henne som möjligt. Hon var lite "stoig" till en början och tyckte jag var jobbig, men efter hon fått komma på hindret två gånger tyckte hon det var kul! Hon blev lite osäker när det blev högre, och det blev ett par stopp. Men hon tog sig ändå över upp till 80 cm innan vi var färdiga! Duktig tjej!

80 cm! :)
Pomperipossa 12/6 2012

Gick en promenad på ca 40 min. 
Jag var inte säker på om det var en ponny eller en ångvält jag hade i andra änden av grimskaftet! Hon hade hur mycket energi som helst och trots att vi joggade, övade halter och ryggningar (för att hon skulle tänka sig lite trött) så taktade och travade hon större delen av vägen! Ett tag fick hon i princip släpa mig efter sig, jag orkade helt enkelt inte hålla hennes tempo hahaha. 
Tror jag hittat den perfekta träningskompisen ;)

Possan :)

Piggpiggpiggpiggpigg ponny!Nehepp...

Ja sån tur vi har. Eller inte.
Igår fick vi konstaterat att Chocolate fått fång. Så nu är det boxvila och medicin som gäller för honom i ett par veckor framåt.
Som tur är blir jag ändå inte sysslolös, utan ska aktivera vår sommarhäst Pomperipossa istället!
Pompa är en liten pigg shettisfröken vi lånar av vår hovslagare. Hon är en riktig liten rödtott, massor med motor och glimten i ögat, men är snäll som en ängel och älskar barn! Mer om henne i ett senare inlägg :)

Chocolate 10/6 2012

Idag bekantade vi oss lite med longering. Han vasr lite ovillig, verkade inte alltid förstå vad jag ville, men överlag så gjorde han vad jag bad om!
Jobbade även lite löst, lite följa John osv. Han vart väldigt följsam och var med på vad som hände hela tiden. Vi tog oss även en kort promenad runt gården så att han skulle få bekanta sig med omgivningarna lite.


Jonas 9/6 2012

Red en supermysig uteritt med Markström. Hon red Csenge och jag red Jonas. 
Vi red upp på "Mt. Everest" och fikade och bara pratade. Dock blev vi avbrutna av ett rejält regnväder, och var ganska blöta när vi kom hem. Men hästarna verkade helt klart nöjda med en långpromenad! Alltid mysigt att rida med någon med jämna mellanrum, händer inte så ofta.

MysBengan förra sommaren :)Chocolate

Chokladhäst med strössel på? ;)Ny häst, nya möjligheter

Igår var vi och lämnade tillbaka Loke hos sin ägare.
Det kändes mot all förmodan bra, fick bekräftelse på att mitt hårda arbete gett resultat och dessutom får jag vara med på ett hörn vad gäller hans försäljning hos ägaren. 
Loke var glad att få komma tillbaka hem, spatserade glatt in i hagen och bekantade sig med sin nya hagkompis!

Idag var Sabina iväg och hämtade Chocolate, som vi ska ha över sommaren.
Jag kommer börja arbeta med honom redan på söndag och fram till min semester, därefter får vi se hur mycket jag jobbar med honom. 
Han ersätter inte på något vis Loke för mig, men det ska bli spännande att lära känna en ny individ.
Ska däremot kännas väldigt konstigt att inte jobba med en fjording faktiskt, hahaha! Chocolate är en American curly, vilket är en helt ny ras för mig! Ska bli intressant att se hans lynne och personlighet!

En bild från provridningen för nån månad sen!

En lätt jämförelse


Finaste Loke

Här är mer bilder från shootet med Loke.

Foto: Karolina Litkowska

Först lite bus i paddocken.
Sen en tur på vägen bort mot ängen.
Världens finaste ♥

Smakprov

Ett par oredigerade bilder från dagen fotosession med Loke.
Bästa Karro var snäll nog att fota :)Hejdå Loke

I veckan åker vi och lämnar tillbaka Loke hos sin ägare.
Detta var bestämt sedan en tid tillbaka men jag har inte velat skriva något om det eftersom han inte är min och för att han stått som lektionshäst. Att vi lämnar tillbaka honom beror på att hans kroppsbyggnad gör att han inte håller för ett liv på ridskola, utan han mår bättre av att ridas som hos en privatperson.
Det känns väldigt tungt, jag har verkligen fattat tycke för Loke, vi har liksom klickat och trivs jättebra med varann. Hade jag haft råd, tid och plats hade jag inte tvekat att lägga bud på honom!
Våra 7 månader tillsammans, allt hårt arbete känns dock som att det var för inget, eftersom han antagligen kommer stå  oaktiverad tills nån köper honom, men vad gör man. Livet är surt ibland. 
Jag ångrar dock inte en sekund av vår tid tillsammans, Loke har givit mig otroligt mycket och jag är om något stolt över hur långt vi kommit! Han var den fula ankungen som blev en svan, mer kan jga inte säga.
Jag hoppas verkligen han får komma till någon som förstår honom, uppskattar och älskar honom helhjärtat och vill hitta på massor av skoj tillsammans. Han är en perfekt bästa vän!  

Tack för denhär tiden Loke, den har givit mig så enormt mycket! Jag hoppas bara att du fått minst lika mycket tillbaka!

I can easily say, you´re the one that got away ♥

Loke 4/6 2012

Då Markström låg hemma med migrän och inte orkade ta sig upp till Jonas idag frågade hon mig om inte jag kunde fixa höpåsarna till honom. 
Så jag sadlade Loke och red upp till BRS! Skönt att det inte är så långt!
Jag var dock lite stressad när jag gjorde iordning, vilket jag fick betala för sen. Loke var spänd som en fjäder nästan hela vägen upp, skyggade, var tittig och allmänt nervös. Detta kändes väldigt ovant, men ändå ganska nyttigt för mig som verkligen ogillar när hästarna blir sånna. Men jag kunde inget annat göra än att fortsätta rida och uppmuntra mesponnyn och bara verka glad. 
När vi sen kom upp till BRS så slappnade han av en del, särskilt när han fick se Jonas, som han tom ropade efter, verkade som att han kände igen honom trots att de bara träffast ett par gånger. 
Han fick stå inne i Jonas box medan jag fixade höet, han var även snäll nog att djuprengöra Jonas krubba när han ändå var där.
Hemvägen gick mycket lugnare, han ropade en hel del den första biten, men när han inte fick svar gav han sig. Galopperade en längre sträcka där vi fick plats, han kändes verkligen pigg och glad! Efter det skrittade vi resten av vägen hem. 
Lilla knäppa ponny, du är bra rolig du!

Städpatrullen ;)Jonas 3/6 2012

Känns både i kroppen och knoppen att man haft 2 helger utan nån vidare vila nu, därför kändes det inte som nån bra idé att sätta sig och rida. Snedvriden rygg och svullen blå häl = aj! 
Tog in Jonas och borstade lite, sen gick jag ut i paddocken för att släppa honom lite. Tog med mig den långa longerpisken då jag misstänkte han skulle vara ignorant, vilket han oxå var till en början. Det var mycket intressantare med gräs än att lyssna på mig. Men efter ett par skarpa tillsägelser insåg han att det kanske var ganska bra att lyssna på mig ändå, och han blev mycket följsam. När han busat av sig lite så bad jag honom komma in på en mindre volt där han fick göra mycket tempoväxlingar och även öka och minska volten. När vi jobbat med detta i båda varven en stund och han var avslappnad nog så kallade jag in honom till mig. Vi lekte lite följa John, jag bad honom stanna över en bom som låg framme och sen fick han gå i sidled av den. 
Han kändes väldigt tillfreds när han fick äta lite gräs innan vi gick ut i hagen igen.


Ge mig sommar och sol


Loke 1/6 2012

Idag blev det lite dressyr blandat med hoppning. 
Började värma upp och böja på lång tygel litegranna innan jag började jobba i skritten. Det blev mestadels skrittarbete i fokus, traven la han sig bara fram och blev tung och stark, nästan samma med galoppen. 
Vi travade över ett litet kryss som vi sedan höjde och så kom vi i galopp sen. Han verkade tycka hoppning var rolig idag, annars kan han kännas trög och ovillig. 
Han kändes såpass bra att vi höjde upp till 70cm och han hoppade glatt med fina framben, spetsade öron hela vägen mot hindret!
Avslutade med att försöka rida lite till dressyr, men nu började vi båda bli trötta, så efter några varv travade jag av på lång tygel istället. 
Finaste ponnyn! 
Tack Markan som vart med och fotade och peppade!

Foto: Linnéa Markström

Bra att jag fick nån som kunde skritta av hästen med ;)

RSS 2.0