Lady & Csenge 25/9 2013

Två ganska olika hästar, samma uppgift. 
Orkade inte vara särskilt påhittig idag, så jag bestämde mig för att intervallträna i skogen, lite liknande vad jag gjorde med Tristan i måndags.

Jag började med Lady, eftersom det skulle ta kortast tid ;)
Hon var pigg, men inte åt det hetsiga hållet, utan ganska lagom. Gick fint att länga och korta alla gångarter, även om långsam galopp inte var så populärt. Vi red lilla Klämman med en liten utbuktining för lite extra arbete. Hon är så rolig, för hon är så känslig att det nästan känns som hon läser ens tankar, hon vet exakt vad man tänker be henne om! Även om hon flåsade och pustade ville hon mera meera hela tiden, men ändå nöjd när vi väl avslutade och red hem. 
 
Csenge var en annan historia. Trööög att få från gården, och verkade halvsova ungefär fram till andra travsträckan. Sen vaknade hon och blev piggare, men ändå inte överdriven framåtbjudning. Hon var lite småtittig, och självklart var hon tvungen att tvärstanna från galopp när vi mötte folk i en kurva, precis exakt samtidigt som jag fick solen i ögonen och inte fattade vad somn hände... lagom pinsamt, alltid ska det hända nåt när vi är ute ^^ 
Annars var det inga större problem, det kändes som att hon orkade allt jag bad henne om och hon var härligt avslappnad på vägen hem. 
 
 
 
 

Tristan 23/9 2013

Lite konditionsträning i skogen. 
Han var lite trög framåt, och tyckte det var riktigt jobbigt att behöva hålla galoppen längre än vad som var bekvämt, men i slutändan tyckte han nog det var lite skönt att få springa lite. 
Satt av lite tidigare än vad jag brukar och vi gick och myste sista biten hem. 

 
 
 

Uppvisning Csenge 21/9 2013

Usch, jag var så nervös. Men usch, vilken äckligt fin häst jag rider! 
Avslappnad, lyhörd och med på allt. Kort sagt: she was a boss! Vi gjorde ett par småfel i programmet, samt att hon var tvungen att göra nummer 2 mitt i, men utöver det är jag så sjukt stolt över henne!
Här kommer lite bilder! :)

 
 
 

Smakis

Ett par smakprov från dagens uppvisning! 
Mer imorgon!
 
 
 

Csenge & Lady 18/9 2013

På lördag ska jag och Csenge visa upp ett program i halsring när jobbet har Öppet hus, så idag red vi igenom programmet. Markström var med och stod på marken som moraliskt stöd och "kartläsare" ;)
Bengan kändes lite trögg och trött i början, men när hon var varm kändes hon jättepigg! Hon var känslig i vändningarna, men lite ignorant i omgångar, och i början hade speciellt problem på ett ställe där vi skulle göra halt. Hon ville inte stanna helt utan smög vidare, och jag blev riktigt frustrerad! Som tur var fanns Markan där och kunde hjälpa mig lösa det, samt lite andra smågrejer som kom upp. 
Till slut kändes det iaf som att vi kunde programmet okej, med några småfel att öva på här och där. :)


Sedan blev det Lady. Egentligen hade jag bara tänkt låta henne busa i paddocken då hon som normalt tillrider henne inte kunde rida just idag (och jag skulle rida Tristan), men det kändes viktigare att hon fick riktig motion än Tristan just idag så han fick stå och det blev Lady och jag och dressyr i paddocken. 
Hon var riktigt fin i uppvärmningen, mjuk och avslappnad och med på minsta lilla. Efter vi värmt i galopp blev hon lite på hetan, men inte så att hon blev hispig. Jag bestämde mig för en övning på medellinjen med galoppfattnignar, varannan gång höger, varannan vänster, sedan trav och volt någonstans på långsidan, sedan skritt. Hon skötte sig riktigt bra! Väntade, lyssnade och blev knappt springig, och då mest i hennes svagare varv. Så småningom la jag även in lite halter med, då blev hon lite frustrerad, men när hon kopplade att stilla och avslappnad innebar eftergift och skritt hörde ihop var hon som en klocka på det med. Passet blev sammanlagt ca 45-50 minuter. 
Skrittade sedan av för hand, det hade hunnit bli ganska varmt när solen kikade fram. En svettig men till synes nöjd Lady följde med in i stallet :)Öva öva :)
 
 
 

Löparn & Tristan 16/9 2013

Dubbla uteritter idag!

Först Löparn, han var väl förtjänt av att komma ut lite! Vädret kunde varit bättre dock, blåst och regn nästan hela vägen. Det gjorde inte Löpet någit dock, han var lika glad för det, så nöjd var han. Vi tog oss runt långa Klämman, mest i skritt med inslag av trav och lite lite galopp. Han var lite frustrerad över dert faktum att vi skulle ta det lite lugnt när han väl fått upp värmen, men han höll sig i skinnet. En sträcka fick han länga ut traven ordentligt och hej vad det gick, sååå nöjd kille efteråt, massa frust och sjukt avslappnad! 
Sista biten gick jag som vanligt och det var så kul att se hur glad han var, lysande och vaken blick, nästan lite som en unghäst på sommarbete ^^

Jag var lite tveksam till om jag verkligen skulle ta mig ut med Tristan också, det blåste när jag och Löparn var ute att tom han hoppade till ett par gånger!
Men på eftermiddagen klarnade vädret upp och solen kollade fram. Klart vi skulle ut!! Så härligt det var, känns som det var ett bra tag sen det bara var vi två i skogen. Trodde jag kanske skulle behöva lite att ta i så jag valde kimblewicket, men det visade sig att hästen var i princip helt röststyrd i skogen. Enda gången jag behövde öht ta i tygeln var när vi svängde. Vi körde på i alla gångarter, Tristan tyckte det var riktigt trevligt, han var avslappnad och lite "drömmande" stundtals, men det gjorde inget, vi bara lunkade vägen fram. Tror det kommer få bli det vi gör de närmaste veckorna, bara vara i skogen och ha det mysigt ihop, och kanske skaffa oss lite flås i processen :)

 
 
 

Jonas och Linnéa 14/9 2013Djurparken 14/9 2013 (bildbomb!)

 Smakprov

Idag har jag varit på Djurparken med Markström.
Efter det åkte vi och åt och sen ut till Vralen och Jonas :)
Massor med bilder blev det, och här kommer ett smakprov! Kommer nog att ladda upp Jonas-bilderna för sig sen dock :)

 
 
 

Blörgh..

Blörgh. 
 
 

Tristan & Csenge 11/9 2013

Drog på Tristan grejerna och longerade plutthästen. 
Började med att gå några varv med honom i paddocken och han var riktigt följsam, till skillnad var han har varit i hanteringen det senaste. 
När jag väl började longera var han hyfsat pigg och lyhörd, men jag fick ändå vara på honom, för maska ville han ändå gärna. Koncentrerade mig på skritt och trav och ville att han skulle svara snabbt och tänka framåt. Hade satt på honom gummisnodd, och även om han tyckte den var jättejobbig i början slappnade han av och jobbade riktigt fint och provade formen korta stunder. Det blev en del tempoväxlingar och övergångar i båda varven, sen fick han trava av och länga steget på rakt spår på fyrkanten löst. 
Innan jag avslutade tog jag av honom snodden och gjorden och övade inkallningar på lina. Det gjorde han riktigt bra efter några gånger, ska jobba med det ett tag nu innan jag låter honom gå lös med mig igen, för just nu är han i en "skitunge-fas" där han gärna ignorerar och går ifrån en och utmanar. 

Strax efter Trissen blev det ett försök till dressyr med Csenge. 
Vi kom inte överens och fick ingen bra känsla. Hon kändes ovillig, stod emot och smet såfort hon fick chansen. Hon var verkligen inte på nåt bra humör. Jag försökte göra det bästa av det, men hon kändes inte bekväm med arbete alls idag. Den dåliga känslan gjorde att min ridning försämrades nåt fruktansvärt. Mot slutet fick vi en liten stund då det kändes någorlunda bra, så jag avslutade där. 
Detta passet är ett sånt man glömmer och går vidare. 
 
 
 
 

Csenge & Tristan 9/9 2013

Började med Bengan idag. 
Ändrade lite på schemat och bestämde mig för att klättra lite. Till en början var hon avslappnad och "som vanligt", men sen, när vi kom in i skogen, upptäckte hon att det blåste...
Tillslut satt jag av, för hon var beredd hela tiden, skyggade, var jättetittig och spänd. Inte för att vi vilade för det, vi körde jogg/travintervaller! Jag orkade mer än vad jag trodde, för Beng var det inga problem! :P
Vi gick lite off-road in i skogen och gick emellan träd och stockar, lite blandat. 
Hon verkade då nöjd när vi kom hem iaf :)

Efter lite mat blev det dressyren med Tristan. La ut 3 bommar, 2 stycken på volt och den tredje med avstånd för tre galoppsprång till en av de på volten. 
Han var suuupergnällig första halvan av passet. Ville inte göra si, inte göra så, stod emot och ville mest springa ifrån arbetet. Till slut kom vi fram till något slags läge där vi var bekväma och vi kunde rida på bommarna. Började med att arbeta med volt-bommarna i trav och ville han skulle vara böjd över dom. Första varvet höll han på att slå ihjäl sig, men sen skärpte han sig. Vi jobbade lite i båda varven, sen la jag in lite galopp på fyrkanten innan vi försökte oss på galoppbommarna. Första gången där blev lite halvknasig, vi kom in snett över första, och sen gick han ner i slängtrav över nästa. Men gångerna efter det var han jätteduktig, men han tyckte det var jättejobbigt! Därför nöjde jag mig med tre omgångar där. Duktig kille!

 
 
 Hästschema vecka 37

Måndag:
Csenge - uteritt
Tristan - dressyr, bommar
 
Tisdag: 
Löparn - uteritt
 
Onsdag:
Csenge - dressyr
Tristan - longering, marklydnad
 
Torsdag: 
Tristan - uteritt

Fredag:
Csenge - uteritt, klättring
 
 

Glömt

Glömde skriva om ett pass tömkörning med Csenge i veckan. 
Finns eg inte så mycket att säga, tömkörde ute. Hon kändes lite osäker i början men sen var hon jätteglad över att få komma ut en stund! :) 

 
 
 

Tristan & Csenge 4/9 2013

Två pass, första med Tristan.
Tömkörning stod på schemat, och Markström var med med sin kamera och för tips och råd. Började skritta fram ute runt gården, och sen höll vi oss i paddocken. Han kändes inte helt arbetsvillig till en början, spänd och ville gärna försöka hänga i bettet och luta sig mot mig. Sen tog Markan över en stund och visade en annan slags förspänning med tömmarna, som gjorde att inner blev ledande och ytter satt som graman. Nu fick han börja jobba, och Markan kom verkligen åt honom, så fin han blev! Han ville gärna smyga in skallen lite långt, men han jobbade och stod i! Även jag fick pröva denna nya förspänning, och jag kan inte påstå att jag kände mig särskilt van, haha! Jag fick svårt med att hitta position och ha stöd på ytter, men några gånger kom jag åt honom! Han fick varva ner lite löst, samtidigt som jag förklarade lite för Markström hur han varit i markhanteringen det senaste, tonårstrotsen lyser igenom.. 

Andra passet Csenge, markarbete. En av våra praktikanter har byggt två par bockar att lägga bommar på, så dom ville jag testa! Det blev travbommar på ena sidan banan och upphöjda galoppbommar på andra. Lite styrketräning.
Vi har trivts bäst på hack de senaste veckorna, så jag körde det idag med, men nu verkar hon ha ändrat sig, hon kändes aningen spänd och ville inte riktigt slappna av i handen. Att jag dessutom red med sadel för första gången på länge och gled omkring gjorde inte saken direkt bättre. Hon piggnade dock till när vi började med galoppbommar och rörde sig fint över, trots ett par knepsprång när vi hade olika åsikter om när vi skulle svänga upp mot serien. Efteråt kändes hon som en glad och nöjd tjej! 

 
 
 

Tristan & Csenge 2/9 2013

Tänkte jag skulle ha lite lydnad, bus och lek med båda hästarna.
Tog med båda ut i paddocken och skickade iväg dom. Csenge ville vara med och busa och var hur med och fokuserad som helst, medan Herr Jag-skiter-i-er ställde sig i ett hörn och glodde. Så jag ignorerade honom och la mer energi på Bengan som faktiskt ville vara med. När hon var färdig skjutsade jag runt Tristan i en lite halvslarvig join-up. Han var skitgnällig och det tog mycket tålamod innan han kunde kallas in. Csenge hade jag parkerat i mitten och hon stod som ett ljus hela tiden, hur duktig som helst!
När även Tristan var klar gjorde vi övningar på marken tillsammans. En fick stå still medan jag ledde den andra runt den första. De fick stå i olika positioner jämtemot varann, jag flyttade, backade, gick runt och parkerade om varannat. Det märktes att de fick tänka mycket - jag krävde full uppmärksamhet hela tiden - och de blev snabbt trötta. Här var Tristan üderlydig, medan Bengan hade lite svårt att stå parkerad vissa gånger. 
Mitt kroppsspråk kunde helt klart varit bättre vissa gånger, men för det mesta kände jag mig medveten om vad jag gav för signaler.

 
Fokuserad Beng och en Bebisröv :P
Glad Beng mot slutet av passet :P

 
 
 
 
 
 
 

Lite efter

Det har inte blivit nåt skrivet av gårdagens hästerier, men det kommer! :)

 
 

Hästschema vecka 36

Tänkte försöka mig på att göra veckoscheman för pållarna, så kan jag titta tillbaka på hur jag tränat det senaste.

Måndag: 
Båda hästarna - bus, lydnad och bonding från marken.

Tisdag:
Endast lektioner.

Onsdag: 
Tristan - tömkörning 
Csenge - markarbete, bommar

Torsdag: 
Csenge - tömkörning ute

Fredag:
Tristan - dressyr

 

RSS 2.0