Satans ponny..

Ja, eg skulle det varit en mysig, lugn uteritt med några ridelever, men nej, fjordstoet skulle tvunget hitta på eget. 
Hon hystade ryttaren och for runt oss andra och våra hästar - som blev smått hysteriska, tur man är van barbackaryttare när Tristan börjar hoppa runt som en stålle - sen ut i skogen och över på ett kalhygge och hoppade över diken, bockandes och tillsynes överlycklig. Emellanåt stannade hon för att beta, men man kom inte närmare än kanske 3 meter innan hon kastade sig iväg igen. Som grädden på moset försvann tyglarna nånstans i processen, så jag fick ringa efter hjälp, så mamma kom med havre och ett grimskaft med kedja. 
Efter en stund bestämde hon sig ändå för att fångas in och mycket nöjd med sig själv lät hon sig ledas hem igen.

Ibland är dom inte dyra dessa varelser...

Kan tillägga att ingen kom till skada! SMillas ryttade fick en bula på hakan och de andra två klarade sina hästar galant trots den allmänna förvirringen och hästar som hoppade till höger och vänster. En enorm eloge till alla tjejerna som höll sig så lugna och fina!


I väntan på infångingsredskap. Mycket nöjd ponny.

Hemma, med återstoden av tyglarna hängandes kvar.
 

Csenge & Tristan 27/2 2013

Kände mig lite inspirerad och bestämde mig för att försöka mig på lite hoppning nu när paddocken är så mycket bättre i det varma vädret. 

Ställde upp studs och tog tog ut Csenge. Hon kändes aningen slö, förståeligt med tanke på värmen och fällningen. Hon piggnade dock till när hon förstod vad vi skulle göra. Fick dock ge upp på att hoppa studs, vi var lite för gröna med varann för det. Gjorde om det hela till ett litet räcke. Jag kan ju inte påstå att det såg bra ut då heller haha, jag är väldigt van vid hästar som gör allt själva och man bara kan hänga med, men Csenge behövde lite mer hjälp. Så det blev några fula och obekväma skutt innan jag lyckades hitta knapparna och vi fick iaf två ordentliga språng! 
Avslutade med att rida halva vägen runt gården och tillbaka.

Lämnade kvar hindergrejerna i paddocken och gjode om det till en liten fålla och hade lite löshoppning. Tristan tyckte det var jättesvårt när man inte hade draghjälp av nån annan häst, och det blev inte mycket till hopp när han tog sig över (eller igenom) det lilla räcket. När han fått till två lite mer ordentliga skutt i rad fick han avsluta och fick massa beröm! Han lär sig långsamt men säkert, får hårdträna när det blivit barmark!!

Gammal bild på mig och hästen Starshine, men ungefär såg det ut för mig och Bengan i början!
 

Csenge & Tristan 25/2 2013

Innan lunch tog jag mig en promenad tillsammans med Csenge. 
Hon var aningen skeptisk till att vi gick tillsammans, men det kändes ändå som hon trivdes. Vi gick lilla Klämman, gjorde flyttövnigar, joggade lite och bara såg oss omkring. Hon var som vanligt vaksam och reagerade på lite osyligheter ett par gånger, i övrigt var hon avslappnad. 
Det var superhärligt och varmt ute och i vart fall var jag svettig när vi kom hem!

 
Efter lite vila och lunch tog jag en tur på Tritan med. Vi tog långa Klämman. Jag bestämde mig för att testa lite nytt och satte på mitt repträns under mitt vanliga, ville se hur han skulle bete sig med bettlöst i skogen. Jag hade två tyglar men avnände bara en åt gången. Största delen av ritten red jag faktist på det bettlösa, han var jätteduktig, lite trög att göra halt bara. Vi körde mycket övergångar och även lite tempoväxlingar. En sträcka gjorde jag många, täta halter med olika skrittempon emellan. På hemvägen körde jag en halt-galopp-halt med bara reptränset. Stoppsträckan var ju lite längre, men stannade gjorde han, duktiga!! 
Just innan vi kom ut ur skogen stannade vi för att titta på några rådjur på ett kalhygge, Tristan tittade väldigt fascinerat på dem där de spatserade omkring. Nästan hemma började han gäspa en massa och tugga mycket, ett härligt kvitto på en nöjd bebishäst! 


Några dagsfärska bilder :)

 

Minnen

Bläddrade runt i arkivet och hittade bilder på mig och Kjarni, islänningen jag var medryttare på en tid. vilken härlig kille han var! 
 

Hästar är så töntigt!

Hnng!
Jag brukar inte gå igång på såna uttalanden, men när jag åkte bussen hem och två killar i min ålder (alltså 20+) sitter och säger att hästar är så töntigt och fjolligt, då blir jag irriterad. 
För det första för att det låter fruktansvärt omoget ner det kommer från såpass gamla människor, och sen för att jag bara tänker "ursäkta, va?"

Jag förstår inte varför ridning och hästar har fått en sån töntstämpel, och jag tycker det är SÅ synd! De flesta som är emot ridsport tror jag är lite hästrädda i grunden, det kan jag ha förståelse för, hästar är stora djur. Jag tror även de saknar kunskap om vad ridsport egentligen innebär. Men varför kasta det i smutsen? 
Det mest tragiska med denna stämpel är att många unga tjejer och killar blir retade för att de rider det är rent löjligt! 
Om fler förstod vad hästar (eller djur överlag) ger, så tror jag många skulle ändra uppfattning, faktiskt. 
För mig personligen är hästar, ja, själmedicin. Hur dåligt jag än mår, hur rädd jag än må vara inför något, tar hästarna bort det. De får mig att må bra inombords, mer än någon kan förstå. Jag mår sällan så bra som när jag galopperar barbacka i skogen, när det känns som att vi är en! Jag vet att många andra som håller på med hästar kan hålla med. 

Jag tycker det är väldigt synd att så många missar den känslan. Jag tvingar absolut ingen att prova, det finns de som är fobiskt rädda eller helt enkelt inte alls gillar hästar, men jag tycker helt klart de missat något. 

Tillbaka till att hästar är "töntigt." 
I min mening är att sitta på ett djur om väger minst 10 gånger mer än du själv, har egen vilja och enorm styrka men ändå (oftast) väljer att lyssna på dig särskilt töntigt. Att ovanpå det kunna göra allt som faktiskt går att göra med en häst, det är otroligt häftigt! Att de tillåter oss och vill göra saker med oss. 


Och till vem som helst som läser detta som blir retad för sitt hästintresse: 
Håll huvudet högt! De vet inte vad dom snackar om, tro mig. 
 
 
 
 

Tristan & Csenge 22/2 2013

Dubbla uteritter, härlig fredag!!

Först gav jag och Linda oss ut, jag på Tristan, hon på Juppe. Det var härligt med solsken och glada hästar! 
Vi turades om att rida först och hästarna fick tänka en del med tempoväxlingar. Tristan och jag är sams igen, han var så positiv och det var så härligt att vara ute, det kunde inte känts bättre! Fina killen. 
Alltid kul att vara ute med Linda med, man pratar vitt och brett och allt däremellan!

På kvällen red jag ut med min ungdomsgrupp. Bestämde mig för att ta Bengan eftersom hon inte gått innan på dagen. De som känner Csenge vet att hon inte gärna går först i ledet, och hon var väl inte så lycklig över att behöva göra det i början, men när vi väl kommit ut i skogen slappnade hon av och var hur cool som helst! Pigg och framåt i alla gångarter och (tur för mig) helt obrydd trots att Smilla busade till det lite längre bak i ledet. 
Det var en mysig ritt trots att vi hade ganska bra med tempo. Enda bekymret blev när vi påväg tillbaka "råkade ut för" folk som gick omkring inne i en skogsdunge med ficklampor. Då kände jag att jag satt på en bomb som var beredd att explodera, hon växte nästan en decimeter där hon stod och tittade och försökte förstå vad det var som hände. Turligt nog tog vi oss förbi det utan att någon skenade hem, och när vi väl kommit en bit hade hon glömt det.
 
 

Tristan 21/2 2013

Vet inte riktigt vad jag ska skriva om dagens pass. 
Det gick skit. Försökte rida dressyrövnignar i paddocken men vi var inte alls på samma våglängd idag! Vi blev mest arga på varann och ville helt olika saker, så för bådas vår skull avslutade jag ganska snabbt. 
Vi får samla oss och komma tillbaka med bättre inställning. 

När det går dåligt måste man tänka tillbaka på de bra gångerna och le. 
 Csenge 20/2 2013

Skrittade ut en runda i sällskap med Gitte. 
Drog på Bengan hacket och red barbacka. Hade jag inte haft sällskap hade jag nog inte vågat mig på det, men nu var hästen avslappnad och mysig, och hon lyssnar så bra på hacket på ridbanan så jag tänkte varför inte! 

Vi blev borta ca 30 minuter, vilket kändes alldeles lagom för både mig och hästen. 

 

Csenge & Tristan 18/2 2013

Först ut var Csenge ute i skogen. 
Hon var rejält pigg och lite orolig till en början, blev rädd när snö föll från träden och hon ropade efter de andra hästarna. Hon lugnade dock ner sig efter vi fort upp för galoppbacken med lite tempoväxlingar och övergångar. Hon tyckte det var lite jobbigt att hon inte bara fick springa, men var ändå lydig både i bromsen och gasen! Vid ett tillfälle gav jag henne tyglarna helt och hon tog i som bara den, inte fullt ut, men mycket mer än vad hon vågat innan när vi varit ute, härligt!! Hon var även äckligt fin sista sträckan vi travade, så lättreglerad, behövde knappt röra henne! Bad henne länga steget och OJ som hon längde, jag bara kände hur hon tog i och arbetade under mig! 
Hon kändes sjukt nöjd när vi kom hon igen. Världens bästa knäpphäst!
 
Efter en kort paus och lite mellanmål longerade jag Tristan en snabbis. Han kändes dock väldigt omotiverad, vilket smittade av sig ganska snabbt, så efter en stund jobbade vi lite löst istället, vilket kändes mycket positivare. Vädret var inge kul alls, så vi höll bara på i ca 15-20 minuter. 
 

Bebis-bebis!

För någon vecka sen hittade jag en sida Tristans uppfödare gjort till honom när han var liten. Med fölbilder!! :D
För fler bilder, gå till http://www.bratteborg.se/Zorro.htm
 
 

Tristan 15/2 2013

Uteritt tillsammans med Lisa och Smilla!

Vi tog det ganska cool, mest skritt, lite trav. Vi red upp i skogen och klättrade, hästarna fick tänka en hel del på var de satte fötterna. Det kändes spännande att rida lite "off-road", det var massor med spår överallt, älg, rådjur och diverse småjdur. Det fanns även några stora platta fläckar där en (eller flera) älg/ar hade legat! Tristan tyckte dom såg och luktade lite läskigt, men inte nåt överdrivet. Han blev bra mycket räddare för några pulkaåkare strax efter vi ridit från gården :P

Det var en jättemysig ritt, även om vi blev lite barriga och snöiga!


Gulle, med pigg Smill i bakgrunden ;)


Glad alla hjärtans!

Hoppas ni tillbringart dagen med någon ni tycker om!

 
Tänker på min älskade ♥
 

Jupiter 13/2 2012

Red ingen lång stund idag då min rygg var kaos, men envis är man.
Prövade tvärt att rida med mitt repträns, det gick riktigt bra faktiskt. Lite svårstyrd i galoppen, men ändå helt godkänt. 

När jag ridit ca 15-20 minuter tog jag in och svidade om honom lite och vår nya praktikant fick ta en tur med. Så lugn och stillsam han är med nybörjare, bara lunkar och väntar på order. 

Lagom charmig bild från löshoppningen för nån vecka sen ;)
 

Tristan 12/2 2013

Trissen har lite halvvila denna vecka, så jag jobbade bara lite från marken idag. 
Det var mest på kul, lite bus och skoj med en sjukt pigg liten kille! 

Fick fram kameran och lyckades få några bus-bilder :)

 

Jupiter 11/2 ´2013

Bestämde mig för att pröva ett par skutt med Juppen idag. Har ju egentligen inte ridit honom på ridbana, utan mest i skogen. 
Då jag inte hoppat på flera månader kändes det aningen nervöst, men efter ett par språng kändes det bättre. Vi kom i trav, då jag ville  att han skulle försöka ha kontroll på det hela, han börjar gärna galoppera emot med eleverna, så jag tänkte försöka mig på att bryta den vanan. Inte alla är beredda på att han galopperar sista biten och de grönare eleverna kan ju tycka det är lite obehagligt. 
Iaf, han var jättelydig, vi hade lite svårt att förstå varann någon gång men det löste sig. Tyvärr gav min rygg upp efter en stund och jag fick avsluta, men körde lite löst från marken, vilket verkade uppskattas av klumpen. :)

En liten bild. ;)
Jag försvarar min kassa eftergift med att han tog i liite mer än vad jag väntat mig i språnget! 
 
 

<3

 

Looydn & Tristan 8/2 2013

Red Looydn efter lunch, ett litet lära-känna pass. 
Om det kändes ovant att rida Smilla i onsdags så kan jag nog inte beskriva hur det kändes att sitta på Looydn, hahah!
Till en början var han trög och försökte komma undan på detta vis och genom att lägga sig mot min innerskänkel såfort vi inte gick utmed staketet. När vi väl tragglat ut det blev vi mer samarbetande, och när jag travat och galopperat lite blev framåtbjudningen överlag mycket bättre. Men lite  exrta kul måste vi ju ändå ha, det är ju ändå Looydn vi pratar om. När jag galopperade genom ett hörn och ville att han skulle sluta hänga sig inåt och tog igenom ställnignen lite extra, då jävlar sa Lådan! Upp bar det och åt sidan for vi och ett par stora runda bockningar blev det! Satt kvar gjorde jag dock, mig får han inte av så lätt!! Vi jobbade lite till, och sen red jag ut ur paddocken en stund och bara slappnade av lite. 
Gullig ponny det där, han kan sina saker! :)

Tristan fick följa med ut när jag red ut med mina elever på kvällen. Pigg liten kille, jättekul att komma ut! Ingen större dramatik, förutom när vi galopperar vägen fram och ett rådjur hoppar ut framför oss. Jag har nog aldrig gått från galopp till stillastående så fort! Tristan blev dock inte rädd, utan mer förvånad över att en annan levande varelse kom i vägen. Sen kom ju en häst lös med, när samma ponny som i övre stycket gjorde akrobatkonster och min stackars elev inte var beredd. Det gick dock bra, hon satt upp och vi red vidare, Looydn lite besviken över att han inte fick sin frihet så som han ville. ;)
Resten av ritten gick det lugnt och stilla, hästarna verkade väldigt nöjda när vi kom hem!

KnäppLådan!
Csenge 7/2 2013

Ett dressyrpass i paddocken. 
Tre ord: hon var guld!
Vilken fantastisk känsla vi fick!! Efter upppvärmningen gick hon som en klocka, mjuk och lätt i munnen, fram för skänkeln och formen satt nästan perfekt stundtals. Detta höll i sig ca 15 minuter, sen orkade vi liksom inte jobba fullt längre, någon av oss, men hon kändes fortfarande positiv och mjuk. 
Vänster varv var lite spändare och svårare, men det hade jag räknat med också, men när vi väl hittade varann slappnade hon av jättefint jag med. 
Vi behöver jobba lite mer på att få loss bogarna och hon sitter fast lite i bakdelen, men med stretchning och mycket styrka och lösgörande arbete (för oss båda) tror jag att det blir skitbra!  :D

Världens finaste Benga!!


En bild för att beskriva känslan idag! 
 
 
 

Smilla & Tristan 6/2 2012

Första turen på Smilla på säkert 4-5 månader. 
Det blev liksom en liten lära-känna ritt, hon har utvecklats en hel del sen jag satt på henne sist. 

Hon var ganska stel och dan i början och ville inte slappna av riktigt, vilket gjorde att vi spände oss båda två. När vi sen blivit lite varma gick det dessto bättre, även om hon fortfarande var lite stel och inte riktigt ville gå undan för skänkeln i alla lägen. Vi testade alla gångarter, och jag måste erkänna att det kändes riktigt konstogt jämfört med Trisse eller Csenge, de har så mycket större steg att man hinner med att tänka och göra mer mellan varven, med Smilla kändes det trippigt och lite stressigt att hinna med, haha! 
När det kändes lagom avslutade vi och gick in.

Red ut med min ridgrupp och Catte på kvällen. Tristan var riktigt trippig och lite stirrig till en början, hoppade till och skyggade för osynligheter.
I skogen var han pigg utan att bli stark, riktigt rolig var han, med mycket framåtbjudning! Mycket mer positiv än igår!

Här är några bilder på Smilla och mig, snälla Markström var gullig att följa med och fota!

 

Tristan 5/2 2013

Red igenom lillkillen en stund barbacka i paddocken.

Det känns att jag inte ridit honom på ett tag, han var stel och smitig. Misstänker även att han kan ha lite träningsvärk sen igår då han var väldigt trött och lite grinig. 
Satt av ner över rumpan på honom, vilket jag inte gjort innan. När jag låg åch hängde med havla kroppen ut över baken på honom så började han gå, och jag fick en liten hjärtattack då jag trodde han kanske skulle bli rädd och bocka iväg, men han snurrade bara runt och glodde på mig lite förnärmat. Massor av beröm fick han när jag väl tagit mig ner. 
 
Han är förresten en tålmodig nalle med! När jag skulle gå in fick jag telefon och sod och pratade i ca 10 minuter. Tristan stod lös hela tiden och väntade snällt på att jag skulle bli färdig, vilade på ena bakbenet och såg sig lite omkring men hade full koll så fort jag rörde mig. Gullehäst, kan inte tro att han bara är 5år ibland! 


Tristan & Jupiter 4/2 2013

Lite löshoppning på schemat!
Tog hjälp av praktikanttjejerna och hade båda pållarna ute samtidigt, då Tristan behövde lite draghjälp för att fatta principen, vilket stått klart att han inte riktigt gjort innan. :P
Båda killarna var pigga och busiga, Jupiter visste direkt vad det var frågan om, medan Triss var lite förvirrad i början. 
Vi satte bara upp ett lågt kryss, då målet var att Tristan skulle fatta övningen och faktiskt hoppa, inte kräla över...
Efter ett antal trial and error kom han dock på att han kunde hoppa och tog några riktigt fina skutt! Han fick tonvis med beröm, och sen avslutade vi. Juppe fick inte lika mycket uppmärksamhet, men lika glad var han för det, han fick ju hoppa!!

Här följer en liten bildbomb. 

Abstinens!

Jag har inte suttit till häst på snart 5 dagar!
Det känns hemskt. Jag saknar Trissebebis, jag vill helst av allt bara ut i skogen i flera timmar och bara lulla runt!!


RSS 2.0