Helguppehåll

I helgen blir det inget bloggande eftersom jag ska iväg och umgås med familjen!
Någon av dagarna ska Markström rida Loke, så håll utkik i hennes blogg!
Ha en trevlig helg! :)Loke 29/3 2012

Red en urmysig skrittrunda tillsammans med Sabina och Star idag!
Vi red den längre rundan på elljusspåret, och det märktes verkligen att Loke fått bättre kondis! Han höll lätt jämna steg med Star och var pigg och glad hela vägen! Kändes jättebra! 
Var jättekul att umgås lite med Sabina med, annars umgås vi i stort sett bara på jobbet, trots att vi känt varann väldigt länge. 

Kort sagt: hur mysigt som helst!!


Bina och Star på tävling i Ulericehamn :) Loke 28/3 2012

Eftersom det blåste halv orkan bestämde jag mig för lite löshoppning idag, Loke blir så pigg när det blåser! 
Ställde fram 5,5:an (hjälphinder+oxer med 5,5 meter emellan, ca 1 galoppsprång). 
Började med att promenera runt gården med honom innan vi började passet, han kändes lite tittig men höll sig lugn. Väl i paddocken släppte jag honom och vi gick tillsammans genom löshoppsserien. Hade glömt att lägga ner krysset på marken men när jag kom på det så var det lite för sent, det var iofs bara 30 cm högt så det kliver han över tänkte jag, men nej, han gjorde ett lite klumpigt hopp! Kunde inte annat än skratta åt honom! 
Han hade bra energi när han väl började komma på övningen i trav, dock var han lite slarvig de första gångerna. Parkerade honom varje gång jag ändrade eller höjde, vilket han idag var lite otålig med, han ville gärna smyga iväg eller gå med mig. När hindret låg på 60 cm började han slarva rejält några vändor och verkade inte koncentrera sig alls, så jag manade på honom ganska rejält en gång, vilket gjorde att han vaknade en del. Höjde till 70 cm, och första gången han kom på det slog han i med bakbenen och fick världens spel och blev skitarg! Hade iofs väntat mig att han skulle bralla under passet men trodde inte han skulle bli arg för att han slog i. Gången efter tog han i rejält och det såg faktiskt riktigt bra ut, även om han inte kom hysteriskt högt över. Höjde till 80 cm, men då verkade han få svårt med hjälphindret på nåt vänster, så jag sänkte igen och tog bort det. Nör han kommit ett par gånger utan hjälphindret höjde jag till 80 igen, och nu fick han mycket lättare för sig! Han fick massa energi och kom på hindret helt självmant och rejsade på långsidan efter. Ville inte att han skulle ta ut sig helt eftersom han skulle gå lektioner sen, så jag bad honomm lugna ner sig och sänkte hindret till 60cm och lät honom komma på det en gång som avslutning. 
När jag sedan travade av honom lyckades på nåt vis vinden blåsa utt paddocksginden precis i rätt tid för att en liten gul ponny glatt skulle trava ut genom den! *facepalm* Sprang efter honom men när jag kom runt stallknuten stod han och såg vilsen ut halvvägs upp till parkeringen. Jag ropade på honom och han vände sig om och tittade bekymrat  på mig ungefär som "Men, hur gjorde jag nu!?" 
När vi kommit in i paddocken igen skrittade vi några varv innan jag byggde bort och sedan gick vi ett varv runt gården som avslut.

Ja, mobilkameran är ju den bästa, men iaf, 80 cm ^^

Kollage

Igår satte jag ihop ett kollage på Loke från dagen han kom fram till igår :)
Alltså 20 november 2011 - 26 mars 2012.


Loke 26/3 2012

Inte det bästa passet. 
Det började jättebra, han kändes glad och framåt när jag red fram på ängen och när vi kom tillbaka till gården. Red markarbete med travbommar och ett litet hinder på diagonalen. Han var lydig både bakåt och framåt och var liksom okomplicerad. Men efter ca halva passet började han tappa fokus och låsa fast sig i bettet. 
Han kollade upp och tittade på folk som passerade, kollade efter de andra hästarna och var allmänt off, vilket var väldigt frustrerande. Han blev även väldigt bakåttänkande, och trög för skänkeln. Han gick bra över travbommarna men hindret ansträngde han sig inte över huvud taget på. Fick trycka till honom ordentligt för att han skulle hoppa på riktigt och inte bara halvdant häva sig över och riva alltihop.
Det sista gick det inte att rida på böjda spår i princip alls, han bara stod emot och var liksom bara envis, han tyckte han var klar. Detta var extremt frustrerande! Tvingade honom runt en volt tills han släppte efter och gav mig sen.

Markström var med och fotade och satt även upp en kort stund. Kändes konstigt att se henne på en ponny och inte på Jonas ;)
Foto: Linnéa MarkströmLöpergutten 25/3 2012

På kvällen red jag Löparn för Karro en stund, det var sjukt längesen jag red honom, och sjukt längesen jag umgicks med Karro på detta viset också, vilket kändes roligt!
Det kändes att både jag och Löparn har utvecklats sen senast, han var mer ridbar och jag kunde rida bättre. Dock kändes det att Löparn rids på ett helt annat sätt än vad jag är van att rida, så det var lite svårt att hitta ett mellanläge i början, men Karro gav mig tips och efter en stund kändes det lite lättare. Traven var dock svår, men det har jag alltid tyckte när det gäller honom! Jag hittar helt enkelt ingen riktigt bra rytm. Galoppen var lättare, men han kändes lite svag och fyrtaktig. 
Prövade att hoppa ett räcke på 60-70 cm. Känns som att jag kommit över en tröskel i hoppnignen nu! Han var lite svårare än Jonas att hoppa, man fick rama in mer, annars ville han gärna lägga sig långt ut åt sidorna. Men det kändes ändå bra! Efter sista språnget drog han en långsida och var bara tvungen att ge ifrån sig en liten bakutspark, söten, kunde inte annat än skratta åt honom! 
Efter hoppningen körde vi lite mer skrittarbete innan jag satt av och Karro tog över en stund.

Det kändes nyttigt och annorlunda att rida Löparn igen efter så lång tid. Han har kommit en väldigt lång väg från det han kom till gården!
Gammalt kollage jag satte ihop 2010 :)


Loke 25/3 2012

Ångrar verkligen inte att vi gav oss ut i skogen idag!
Red barbacka med bara hacket, var verkligen hur mysigt som helst! Solen sken och Loke kändes så glad och framåt! Vi klättrade en hel del idag, och Loke verkade stortrivas med att få klampa omkring över stock och sten mitt inne i skogen, han bara gick precis dit jag bad honom och tvekade inte en enda gång! 
När vi kom ut på de större grusvägarna körde vi lite trav- och galopparbete. Galoppen var helt underbar idag, han kändes lätt och väldigt framåt och hur glad som helst! 

Red en kortis i paddocken när vi kom tillbaka till gården med, böjde igenom honom på lite 8:or och volter innan jag gick in, han kändes fin i sidorna trots att han gärna smiter lite när jag rider på hacket.
Överlag underbart pass! ♥

Jonas 24/3 2012

Markabete för Markström idag igen!
Markan hade ställt upp en liten bana med lite travbommar, hinder, ett par studs och galoppbommar. 
Jonas kändes väldigt avslappnad och arbetsvillig och jag kände mig taggad på ridningen! Jag kom verkligen åt honom idag, kändes som att jag hade mycket känsla och kunde korrigera Jonas snabbt när han försökte smita. Han tyckte jag var sjukt jobbig, men han fann sig i det hela och slappnade av. Innan vi började jobba med bommarna red jag igenom honom på volt i alla gångarter. Markan var på mig om min sits, vilket jag så desperat är i behov av att få skäll för! I traven var det nedsittning, vilket jag hade väldigt svårt med, jag trodde jag hade bättre kroppskontroll och balans än vad jag hade. Jonas utnyttjade detta till att försöka maska och smita lite, men när jag hittat ett någorlunda mellanläge red jag bättre och kunde komma åt honom ganska bra där med. Sedan i galoppen kunde jag helt klart ridit lite bättre, glömde bort drivningen när jag kände att jag började komma åt honom vilket han löste med att bryta av i slängtrav. Men i slutändan gick det fint det med, även om jag kände att jag behöver mer styrka för att kunna driva rätt. 

Började sedan på travbommar på kortsidan samt travbommar + litet räcke på diagonalen. Jonas visade inte ens en tendens till att bli stark eller gå iväg, det gick nästan lite för långsamt vissa gånger. Det som blev krångligt var (som vanligt) när jag fick tänka för mycket och ville kontrollera lite för mycket. Men Jonas bara gjorde ändå, så snäll är han! När Linnéa korrigerat mig lite så gick det mycket bättre och vi fick flyt i det hela.
Efter en liten paus red vi på två studshinder. De första gångerna var jag inte riktigt med och det blev lite hipps om happs. Dock kändes Jonas fortfarande väldigt lugn och fin, om än lite slarvig för att han visste hur övningen funkade. Men efter några vändor och lite påminnelser för Markan bara flöt vi över detta också! Gud vilken bra känsla vi fick! 
Efter detta kom vi på ett par galoppbommar och en upphöjd bom på andra diagonalen. Detta kändes bra redan från början, även om jag kände att Jonas ville smygöka lite när vi red emot det. Bara nån gång blev det lite knäppt, men överlag kändes det riktigt bra och samspelt.
När vi pustat en kort stund red jag hela banan, började med travbommarna på kortsidan, sedan travbommar+räcke, studsen och som avslut galoppbommarna+upphöjda. Det kändes lite knepigt första gångerna och blev lite nervös, men jag försökte bara andas och fortsätta, och sen gick det som ingenting i princip! Dock började hästen (och jag) bli ganska trött. 

Innan vi skulle trava av ville Markan att jag skulle komma på räcket med bara en travbom framför ett par gånger. Jag tyckte det såg ut som hon höjt det, men vågade int efråga eftersom jag visste att jag skulle mesa då. Vi kom en gång som blev lite halvdan, så vi kom en gång till. Tyckte det såg ytterligare lite högre ut denna gång men försökte bara andas och inte bry mig. Dock kom vi lite fel och Jonas valde att stanna, vilket jag inte alls klandrar honom för! Nästa gång vi kom hoppade han dock fint, tog dock tag i manen eftersom han hoppade ganska högt. Det visade sig vara för att hinret låg på 80 cm! Höjdrekord!! :D
Markström hade vart och smyghöjt bakom ryggen på mig, vilket jag inte kan vara mer än tacksam för, hade jag sett det hade jag aldrig hoppat!
Vilken superboost för självförtroendet detta pass var!! Jonas verkade också ganska nöjd med sin insats.

Såhär såg övningen ut, riktigt rolig faktiskt!

Härligt!

Idag känner jag mig verkligen taggad på att åka och rida! Solen gör verkligen jättemycket!
Det är min "Jonas-dag" idag, så jag ska upp till BRS och mocka, mata och rida lilla kusen. Om jag inte hostar upp lungorna först, men det märker vi! 
Ska rida för Markström även idag, blir spännande att se vad hon hittat på till oss! :)


Bild från förra veckan. Pigg hest! :P

Loke 23/3 2012

Idag blev det ett kortare dressyrpass efter mina ridgrupper. Han hade gått longering med eleverna så han var varm och igång när jag började rida. Bestämde mig för att ta av sadeln och rida barbacka.
GHan kändes aningen trött men ändå sammarbetsvillig. Red mycket volter och böjda spår och även en del skänkelvikningar. Vänstersidan kändes riktigt fin och han ville gärna komma ned med huvudet på lodplanet, men han hade inte med sig baken tillräckligt för att det skulle göra nån nytta, så jag fick göra lite upplyftande tygeltag och försöka få honom att tänka framåt istället. Höger sida var däremot rena katastrofen idag! Han bet bara fast i bettet och ville inte ställa inåt alls, även raka spår tyckte han var svårt och hans rumpa gled runt överallt.

När jag kände att han började lossna och slappna av i höger sida så avslutade jag och såg till att överböja honom lite på lång tygel så att han fick stretcha ut.
Fick även ett infall när Lisa kom till stallet på skateboard, så vi satte på tolkselen och så fick Lisa åka bakom! Han tog det som en champion, lika cool som med det mesta jag utsätter honom för! Duktig ponny!

Massa kel och kli och gos när vi kom in!Loke 22/3 2012

Idag blev det tömkörning, ville att han skulle få tänka lite efter att ha gått med på en uteritt tidigare på dagen. 
Ställde upp konor på stora mittvolten. Värmde upp ganska länge moch gick sen in på volten. Hade inte satt konorna i en perfekt volt, utan lite skevt så att han var tvungen att svänga olika mycket för att ta sig till nästa kon. La även in halter men väldigt oregelbundet, så att han var tvungen att vara uppmärksam. Började jobba lite i trav och försökte böja lite på honom efter bästa förmåga, men jag är inte tillräckligt duktig med tömmen för att vara stadig nog till det än. 
Pausade efter en stund och ändrade om lite och satte upp slalomkonor på medellinjen istället. Gick sedan in på den övningen och gick slalom och sedan ut på fyrkanten åt höger varannan och vänster varannan gång. På långsidorna var det trav, i vänster varv ökad trav, och i höger en halt mitt i och sedan trav igen. Detta tyckte han var lite jobbigt för huvet men han skötte sig jättebra, trots att hoppgruppen byggde fram runtom oss! De la även fram lite travbommar som jag passade på att använda. 
Han blev rejält trött i skallen, men det var vad jag ville!


Header

Jag MÅSTE verkligen skaffa mig en ny header!
Den nuvarande har jag haft jääättelänge och jag känner att jag verkligen vill fräscha upp bloggen lite!
Saken är ju bara den att jag inte vet hur man lägger in nya headers, och jag är heller inte bra på att designa dem...

Catte! Jag behöver dig! ;)


Loke 21/3 2012

Usch, idag kan nog klassas som ett av mina värsta ridpass någonsin!
ALLT var fel med mig idag!
Det började redan när jag gjorde iordning med att det kom besökare som retade upp och försökte hetsa gässen, de hoppade ut och in ur hagen, ropade, klappade och hade sig. Gässen blev ju såklart skitstressade! Jag personligen tål inte att folk beter sig på detta viset mot djur, så jag gick och sa till, men fick ett halvdant, lite smått tyket svar.
Efter detta kunde jag verkligen inte slappna av, minsta ljud gjorde att jag gick för att kolla så de inte stressade gässen mer.
Jag hade egenlitgen tänkt rida ut en sväng och sedan rida i paddocken, men jag kunde verkligen inte med att lämna gården pga dessa besökare, som inte visa någon som helst respekt mot varken fåglarna eller de andra djuren. Så jag vände ganska fort. När jag kom tillbaka var det första jag såg besökarna som nu tagit dit sina mammor, stå och retas med gässen ännu en gång! Även mammorna deltog och försökte få hangåsen att bita efter deras kjolar. Och tillråga på allt står en av dem och röker och BLÅSER RÖK PÅ gässen! Jag trodde jag skulle bli vansinng! Jag sa till dem ännu en gång och att de inte fick röka på gårdsområdet. Även denna gång fick jag ett ganska tyket bemötande. (Trots att jag alltid försöker vara så trevlig som möjligt!)
Jag gick in i paddocken och började försöka göra nåt vettigt men jag det gick verkligen inte!! Jag kunde inte fokusera för fem öre och kollade ständigt över axeln för att hålla koll på besökarna. Loke är en riktig humörskännare, så han var minst lika ofokuserad han och jag kände mig ganska taskig mot honom, men jag KUNDE bara inte slappna av!
Så småningom kom Sabina ut och "tog över", så jag gav mig ut ur paddocken för att försöka slappna av och rida i sommarhagen, men nej, nu var jag bara arg, irriterad och stressad. Det kändes verkligen inte bra att sitta och rida, så jag satt av och lät Loke äta lite gräs och sedan gick vi till ängen och tillbaka.

Fy fasen, det känns så orättvist mot hästen sådana här dagar, inget vettigt gjort alls. Och det var BARA mitt fel!!Loke 20/3 2012

Idag blev det ett dressyrpass!
Red en övning där jag böjde honom olika mycket, gjorde halter och lite tempväxlingar. Har bestämt mig för att inte alls jobba med galoppen ett tag utan bara fokusera på skritten och traven, galoppera kan vi göra i skogen eller när han går lektion.
Han hade gått en lektion före så han varuppvärmd, men till en början var han stel och slö, kanske hade ryttaren före varit väldigt hård i handen och suttit och hållit mycket.
Började på övningen och gjorde mycket halter och tempoväxlingar för att han skulle komma igång med baken och bli lite uppmärksam. Sedan la jag till lite volter, vilket funkade sådär till en början, det tog en stund innan han började slappna av. Gav mig på själva övningen i skritt, han var fortfarande stel, men han kändes med och lite mer vaken. Han var inte alls framtung eller hängde sig fram i bettet idag, vilket kändes jätteskönt, jag kunde verkligen koncentrera mig på att få honom att tänka framåt och rida istället för att försöka få honom att sluta hänga. Han hade lite problem med rakställnignen idag, ville lägga ut bogarna och smita in med baken, särskilt när jag gjorde tempoväxlingar uppåt och i övergången till trav.
Traven kändes super idag, fick böjt honom i båda varven och vid ett tillfälle prövade han även att bära sig själv ett par steg, duktig kille!
Strax innan jag skulle avsluta och satt och red på böjt spår genom kortsidan mot stallet hörde jag ett avlägset dundrande, och plötsligt stirrade Loke till. Innan jag egentligen hann reagera kom Smilla farandes i full karriär runt stallknuten. Lisa hade ridit ett pass och skrittat runt gården som avslutning, men så mötte dom en hare...
Iaf, Loke fattade ingenting, men Smilla sprang ju så han for också iväg som ett spjut och bjöd på en fin hög bockning, satt dock kvar och kunde få stopp när vi kommit till andra sidan paddocken. satt av och gav Loke till en annan tjej som red samtidigt som jag, och gick ut och fångade in Smilla.
När jag lämnat henne satt jag upp en liten stund till på Loke för att vi skulle få ett bra avslut och sen satt jag av. Lisa fick prova honom en stund innan vi gick in.
Massor mer borst och en rejäl omgång stretching fick han som belöning, finponnyn!


En dålig bild på övnignen jag red :P
Halt mellan konparen och ökningar på långsidorna.

Loke 19/3 2012

Kan nog inte kalla dagens pass för ett pass ens...
Det blåste som fasiken idag och jag kände att han var på tårna redan när jag tog in honom från hagen. 
Hade tänkt tömköra och sedan rida lite grann. Han fick värma upp löst med longergjorden på, ville att han skulle tänka mycket framåt, han degar gärna när han går löst. 
Det började lugnt och fint med att vi gick omkring och gjorde vändningar och lite tempoväxlingar innan jag skickade iväg honom och vi började på traven. När han hade travat ett par varv totalt exploderade han och for iväg i en stort fin bockserie. Efter det var han superspänd och for runt som om han hade eld i baken, sket totalt i att jag försökte lugna honom, så då drev jag på istället och ställde mig sen och bara väntade ut honom. När han tillslut stannade för att kolla varför jag inte rörde mig fick jag tillfälle att ta av honom gjorden. När det var gjort räckte det med en höjd hand för att han skulle sticka i världens fart. Suck..!
Nu började han showa och visa upp sig och fick en liten plym på svansen medan han ropade efter de andra hästarna. Han passade även på att bli "rädd" för en hög med löv som hade samlats i ett hörn och låg och rörde sig i blåsten. Tillslut började han slappna av och blev lång och låg och började frusta nöjt. Kallade på honom och han kom in till mig, anfådd och lite svettig.
Bestämde mig ändå för att sitta upp en stund för att försöka böja igenom honom lite. Det hade jag inte så mycket för visade det sig. Han var verkligen i sin egen lilla värld och hade väldiga besvär med att lyssna på vad jag ville. Detta gjorde mig enormt frustrerad och visste att jag inte skulle kunna behålla lugnet så jag satt av efter inte alls länge. Gjorde lite skänkelvikningar från marken och sen gick vi in.
Sånna här dagar är så fruktansvärt frustrerande, varken man själv eller hästen får  ut nåt av det, möjligtvis att hästen får ur sig lite energi då....

Jonas 18/3 2012

Red markarbete för Markström idag igen! 
Det blev  3 st galoppbommar + bommar på sockerbitar. 
Redan från början var han pigg och framåt, men när jag tog tyglarna trodde jag nästan jag satt på en B-ponny. Han ville inte alls ta ut steget och satte jag press på honom började han takta istället, han nästan smög fram. Samma sak i traven trots att jag red tempoväxlingar och försökte göra honom mjuk i sidan och bogen. Började rulla i galopp, vilket gick lite bättre, men msan kände att han inte tog för sig framåt och dessutom passade han på att testa min balans några fina bakutsparkar. Han fick sträcka ut och rulla på i galoppen och när jag bytte varv böev det mycket bättre och han började liksom vakna.
När han var varm började vi rulla på galoppbommarna. Vi kändes mycket mer samspelta än sist, även om jag fortfarande har lite trust issues, men jag kunde lita lite mer på honom, och även lite mer på mig själv att jag visste hur jag skulle handskas med honom när han blev för het.
Det kändes lättare att komma på dessa galoppbommar än på de vi red sist, kändes som att det blev mer flyt. Jonas var redigt taggad ett tag och en gång drog han mot bommarna och sket i mina förhållningar så då tog jag tag i honom odentligt så att han stannade framför övningen, och efter det lyssnade han mycket bättre. Han hade väldiga problem med att stå still idag, dansade runt och hade sig. Vanligtvis blir jag ganska nervös och stressad av det, men idag gjorde det inte så mycket, det var mest bara lite irriterande. Jag visste liksom var jag skulle ta eller trycka och hur jag skulle göra för att hålla honom på mattan, vilken jag kände mig smått stolt över.
Efter att vi kommit på bommarna ett tag la Linnéa upp ännu en bom på en sockerbit, så det blev 3 bommar + en upphöjd. Det blev lite svårare, jag började tänka för mycket och hade lite svårt att hitta rytmen, men det blev bättre efter en stund, när jag slutade tänka. Slutligen la Linnéa upp ännu en  bom på sockerbitar så vi hade upphöjd-3 g.bommar-upphöjd. Hade lite svårt att behålla trycket genom hela serien, men tillslut flöt det bra det med! Pausade lite och kom sen på två bommar på sockarbitar med ca 2 galoppsprång emellan. Det var lite kort första gången, men när vi längde blev det mycket bättre. Även här tänkte jag lite mycket i början, men de två sista vändorna kändes helt perfekta så vi avslutade där.
Det känns enormt nyttigt att rida för Markan, borde nog fortsätta med det! ;)
Känner också att jag börjar få mer känsla för markarbetet, känner bättre när vi kommer komma fel, kan korrigera snabbare, känner när han tänker hoppa av, även om jag fortfarande har en bra bit kvar! Vi ska ju ta oss över hinder med!
Här kommer lite bilder:
Foto: Linnéa Markström


Såhär bra ser det ut när jag får tänka för mycket :P

Fler bilder

Här är några fler bilder från Johanna och Ticcis träning!
Kameran var hemskt gnällig och gillade inte alls ljuset, så lite suddighet får ni leva med!

En bild

En bild från dagen! :)
Mer kommer sen!
Duktiga tjejorna! :)

Lördagsplaner!

Imorgon ska jag med Johanna och Ticcis på träning!
Ska bli kul att umgås lite med folk man inte umgås med så ofta! :)
Johanna och Ticcan!Loke 16/3 2012

Blev en jättesnabb ridtur idag då jag fick bråttom efter lektionerna. Eftersom han gått sista lektionen var han redan varm och jag kunde bara sitta upp. Tog dock av sadeln. 
Red ca 15-20 minuter, ett kort men hyfsat intensivt pass. Hade sporrarna på och flyttade honom i sidled och böjde loss honom ordentligt! På en ren chansning satte jag ordentlig press på honom i traven på volt och för första gången sedan jag började rida honom lyckades jag ställa honom i trav!! Lyckaaaa!!! Det var ju inga vackra volter vi gjorde, men gud så glad jag blev att det äntligen lossnade! 
Böjde på honom i traven i båda varven och gav mig sen, och han fick massa massa beröm!
Stretchade riktigt ordentligt när vi kom in, så förhoppnignsvis har han inte för mycket träningsvärk imorgon.
Kärlek till dig ponny! ♥
Bild från första gången jag red honom, november 2011.~

I need you right here by my side ♥

Mårra, Kossa, Lilla

Denhär veckan passar jag hus medan en kompis är utomlands. Med huset följer (upp)passning av 3 katter, Mårran, Lillan och Kossan. Känns mysigt med tre gosiga missar som gärna kelar och vill vara nära, då min egen katt är allmänt asocial och inte gillar närkontakt!
Mysig Ko
Mysig Lill
Mysig Mårr

Loke 15/3 2012

Hade tänk rida ett rejält pass dressyr, men när jag hade med Loke på mina handikapplektioner märkte jag att han var på så dassigt och dåligt humör, så jag kände att det inte skulle ge honom eller mig något att sitta och rida ett långt pass. 
Kopplade istället på longerlinan och gjorden och körde ett kortare pass. Eftersom han hade gått en lektion skritt just innan så satte jag igång ganska snabbt med traven, utan inspänningar i början. När jag sedan spände in så satte jag inspänning på yttersidan och linan som en graman på innersidan. Om jag skulle ridit mitt dressyrpass så skulle jag ha böjt igenom honom ordentligt och stretchat ut hans sidor, och jag ville försöka göra det lite på linan med. Så jag kortade upp linan ganska rejält så att  han var ca 2 meter ifrån mig, manade på honom framåt samtidigt som jag riktade pisken mot hans bål och bad honom flytta sig. Han överböjde sig en hel del, men det var ungefär vad jag ville, att han skulle stretcha ut sidorna. Gjorde detta i båda varven, vartefter han fick göra tempoväxlingar i både skritt och trav. 
När jag kände mig klart på linan fick jag ett litet infall. Jag tog bort inspänningarna, fixade till linana så jag fick den som en lite för lång tygel, som jag höll i precis som en tygel, bara att jag stod på marken vid sadelläget. Loke fann detta mycket underligt, särskilt när jag bad honom gå framåt. När han väl gick framåt bad jag honom flytta i en skänkelvikning, och det gjorde han, bättre än vad jag trodde han skulle. Jag fick ju flytta honom med både min kropp och med handen men han flyttade sig i en ärlig skänkelvikning åt båda håll! Duktig kille!
Som nervarnving kollade jag av att han kom lika duktigt på inkallning som sits vi jobbade löst, och jadå han kom på direkten! 
Mot slutet kunde jag inte hålla mig utan satt upp ett par varv barbacka och kände lite. Han var ovanligt mjuk i munnen, vilket kändes jätteskönt! Böjde lite på honom och se skrittade jag av. När jag satt av gled jag ner över rumpan på honom och han rörde inte en muskel, duktig ponny! :)
Det här inlägget tog lite extra lång tid att skriva, tack vare min hängivna "bloggkompis"...

Loke 14/3 2012

Uteritt idag igen, kunde helt enkelt inte motstå det fantastiska vädret!
Red på mitt hack, övervägde att rida barbacka, men han fäller fortfarande som ett monster, så det blev sadel.
Försökte inte vara överdrivet seriös idag, men jag satte ändå en del press på honom i form av att jag ville att han skulle samla upp sig i nerförsbackarna och lägga mer vikt baktill. Satte även lite press på honom i traven och galoppen, ville han skulle tänka framåt utan att bara springa. Annars var det skritt på lång tygel. Det var faktiskt lite tungsprunget i skogen nu när det börjat smälta på riktigt, ponnyn tyckte det var jooobbigt!
Han kändes dock riktigt nöjd när vi red hem, svettig men nöjd. Och är ponnyn nöjd är jag oxå nöjd!

Vårdag!

Ingen ridning idag eftersom Loke går långa lektioner ikväll.
Men jag har haft en härlig dag på jobbet ute i solen! En verklig vårdag, varm och sådär mysig som bara en vårdag blir.
Har nog bränt mig i ansiktet till på köpet, yay! :D
Dagens känsla! :)Loke 12/3 2012

Skrittade ut Klätterrundan idag.
Var supermysigt och varmt och skönt och Loke var jätteglad, vilket smittade av sig!
Finns inte så mycket mer att säga, är helt klart nöjd med dagens pass!

Starshine 11/3 2012

Den tredje och sista hästen för dagen blev Starshine.
Hade tänkt att rida, men hon hade redan gått ett dressyrpass och mina knä n kändes inte helt okej, så jag bestämde mig för att tömköra istället!
Det kändes spännande, har aldrig tömkört Star innan och vet inte om hon ens är det, men nån gågn ska väl vara den första.
Star är ju en väldigt känslig dam som kan bli väldigt osäker och stressad om hon inte förstår, så jag tog allting väldigt långsamt. Ledde henne runt nåt varv innan jag satte på tömmarna (två st longerlinor, eftersom den riktiga tömmen är så fruktansvärt kort!), och sedan pratade jag med henne hela tiden medan jag ställde mig lite snett bakom henne och smackade tyst igång henne. För att hon skulle förstå så började jag precis som om jag skulle longerat, hon fick gå på en volt runt mig. Sedan började jag ta lite försiktigt i tömmarna och öka och minska volten lite och gick in lite mer bakom henne. När jag kände att hon fattade att jag kunde styra henne så gick vi ut på fyrkanten. Hon tyckte det var lite underligt att jag gick bakom henne och hon gick lite på snedden för att kunna titta på mig den första långsidan, men sen slappnade hon av och fann sig i situationen. När vi bytt varv och gjort några halter började jag smyga igång henne i trav. Hon tyckte än en gång att jag var konstig som sprang bakom henne men hon vande sig snabbt. Tog in henne på en volt för lite mer travarbete. Hon blev verkligen avslappnad och verkade trivas med det hela, dock spände hon sig lite  i avsakningarna, men det var nog mest mitt fel.
Försökte mig även på att flytta henne lite i sidled på en långsida, har läst mig till det men aldrig provat det i praktiken. Och jovisst flyttade hon sig i sidled! Inte helt klockrent men vad tusan, var jätteglad att det funkade alls!
Provade lite smått på galopp också, där blev hon lite stressad, men det var nog mest för att hon tyckte det var jobbigt med balansen.
Väldigt glatt överssaskad över att det gick så bra och att hon var så avslappnad! Får jag för Sabina så tömkör jag henne gärna igen! ^^
Några bilder!
Foto: Elina Byström
Avslappnad chey! :)

Loke 11/3 2012

Efter att ha lunchat med Markan åkte jag till 4H för att motionera Loke.
'
Har inte ridit honom på 4-5 dagar eftersom jag vart sjuk, så jag bestämde ganska tidigt att jag skulle löshoppa.
Byggde upp en miniserie med skutt-galoppbom-skutt för att han skulle få tänka lite.
Gick ut med honom och värmde upp ganska länge och hade även lite vett och etikett, vilket jag kände att han hade blivit lite sämre på nu när vi inte repeterat det på några dagar. 
Han var riktigt pigg, när jag ledde honom över bommarna första gången körde en brötig motorcykel förbi uppe på vägen som han bara var tvungen att blir lite "rädd" för så att han kunde få kicka och busa lite.
'
När jag sedan släppte honom var det massa bus i ponnyn! Han ville att jag skulle leka med honom lite mellan varje omgång han kom på serien och hoppade omkring hade världens fest!
Men när jag bad honom lugna sig och stanna så att jag kunde ändra i serien så stod han helt stilla där jag bad honom stanna och väntade på att jag skulle skicka iväg honom. Varje gång! Han brukar vilja småsmyga lite men idag var han bara helt enormt lydig!
Även inkallningarna var helt klockrena! Jag behövde bara ropa på honom och sätta mig på huk så kom han med en gång! Lyckaaa~
Han blev ganska snabbt trött så det sista innan jag avslutade med honom blev att han fick hoppa ett ensamt hinder på 60cm.
Medan vi travade av hände nåt som nästan fick mig att fälla gäldjetårar.
Det kom en kvinna med en hund uppe på vägen just när Loke kom i hörnet närmast vägen. (Jag stod ungefär mitt i paddocken.) Hunden kastar sig fram mot Loke och börjar skälla! Loke blir såklart jätterädd och rusar iväg! Jag ropar på honom och pratar lugnt och ptroo:ar. Då vänder han och kommer fram till mig och ställer sig så nära han kan och så att jag är mellan honom och hunden. Jag var tryggheten. Åh jag blev så galet lycklig! Att han valde att komma till mig när han blev otrygg kändes så obeskrivligt underbart!
Efter det skrittade vi av och gick in.
Underbara, fina ponny! Jag ångrar att jag inte tog med kameran ut!! 
Det var nog bra att vi var ifrån varann några dagar!

Jonas 11/3 2012

Red ett pass för Markström på förmiddagen. Kändes bra att få rida för henne, jag och Jonas  (särskilt jag) behöver verkligen det!
Han kändes väldigt positiv redan från början, även om han som vanligt helst ville slippa jobba så mycket som möjligt. Värmde upp och fick tips och råd från Markan. Kände att Jonas blev väldigt bekväm med att jag red efter Markans rådgivning och han var som smör i munnen och väntade och var känsligt och fin, behövde knappt röra honom! Det kändes helt underbart, de senaste ridpassen har det känts helt hopplöst då han bara bitit tag i bettet och sprungit.
Efter uppvärmningen började vi rulla på galoppbommar med orelaterat avstånd (28 meter?). Skulle försöka både länga och korta däremellan. Det gick väl sådär, vi hade lite trust issues, jag vågade inte riktigt lita på honom men vågade inte heller ta riktigt när han blev lite väl på. Detta resulterade i knepiga lägen och vi var ganska osynkade.
Därefter kom vi på ett par galoppbommar med 2 galoppsprång emellan. Här började jag lita lite mer på honom och vågade även bli lite strängare med att han inte fick rusa mot utan han skulle vänta. Gick inte helt bra i början men mot slutet fick vi till det!
Avslutade med att hoppa ett litet kryss ett par gånger innan jag travade av honom.
Fick en riktigt bra känsla idag, ser fram emot nästa pass! :D
Här är några bilder:
Foto: Linnéa Markström

Sjuk uppdatering

Ja, helkass uppdatering har det varit, men jag har varit sjuk några dagar och helt enkelt inte orkat!

Idag har jag dock motionerat 3 hästar, så det kommer 3 långa inlägg under kvällen! :)

Loke 4/3 2012

Finns inte så mycket att säga.
Körde ett skrittpass på ca 30 min.
Han kändes tung och slö och hängde mest i handen på mig. Jobbade med att få loss honom lite i sidorna och promenera bort det värsta av träningsvärken han fick under ponnyridningen på City Gross.

Duktiga ponnyn!

Idag var vi ute på ponnyridning på City Gross utanför stan.
Loke och Löparn fick åka med.
Detta var första gången Loke är med på något utanförgården, så lite nervöst kändes det när vi åkte iväg.
Men nervositeten var helt i onödan, han var SÅ duktig!
Visst, lite bufflig och ville inte gärna stå still för länge, men han var helt lugn och struntade i stort sett i allt omkring trots att det var ganska livligt stundtals.
Jag är så himla stolt över honom, bästa ponnyn! ♥
Hurra för mobilbilder!Looydn 2/3 2012

Red ut Looydn med mina ungdomselever idag.
Han kändes pigg och lite tittig, men gud så fin! Rider ju inte honom alls ofta, så jättekul att känna på en annan häst för en gångs skull.
Fick en hyfsad form på honom när jag bad honom på vägen ut i skogen, inget som höll i sig särskilt länge åt gången, men som sagt så rider jag honom ca en gång i halvåret eller nåt sånt, haha! Jag var bara glad att han slappnade av och var bekväm i det hela. I traven kändes det lite avigt och jag lyckades inte riktigt hitta nåt mellanläge, men han gick glatt fram för skänken och saktade av fint när jag bad om det.
Han var som sagt smått tittig i skogen, tror nog han testade mig lite. I galoppen försvann dock tittigheten och han kändes glad och framåt! En av de andra hästarna blev dock lite överglad och rusade iväg lite, på vilket Looydn passade på att bocka lite grann. Gulleponnyn :P
På hemvägen ville han gärna krulla ihop sig och bara paddla på, trots att jag inte bad honom om nåt, så jag gjorde några upplyftande tygeltag och längde tygeln för att han skulle få (fatta att jag inte krävde nåt av honom) sträcka på halsen, men då ruskade han irriterat på huvet och krullade upp sig igen. Brukar han göra så Catte, kändes helknäppt? :P
Är iaf helt nöjd med turen, skönt att ha fått en positiv känsla efter de senaste dagarnas negativa känslor. Kanske bra med ett hästbyte då och då :)


Världens sötaste bild på Looydn och hans ägare Catrine från en shoot förra hösten!

Dagens bild

Bild från en helt underbar dag i januari 2010.
En helt underbar uteritt på finaste Duni tsm med klasskompisen Mirjam och Birk.
Ibland saknar jag skoltiden!


Inga bra dagar

Nja, det har inte känts helt bra på hästbiten varken idag eller igår.
Igår tömkörde och longerade jag Loke. Han var jätteduktig till en början på tömmen, men efter 5-10 minuter började han fuska och försöka slipp undan och ville inte stå still i halterna. Försökte ett tag till med tömmen, men jag ville inte hålla på och bråka med honom då han mest verkade vilja springa, så jag bytte till longerlinan och körde travintrevaller och galoppfattningar, vilket också gick super i 5-10 minuter innan han började maska och struntade i kommandon. När jag sedan bytte varv och han skulle galoppera flög han iväg och det kändes att han försökte sticka! Jag som inte var helt beredd snubblar ju såklart på mig själv och tappar linan... Nöjd med sig själv sprang Loke runt banan. Tills han upptäckte nåt som släpade på marken och jagade honom!? Paniiiiik!! Han rusade och frustade och försökte springa ifrån linan som låg och drog efter honom. Jag kunde inte annat än att göra en enormt stor facepalm.
Han lugnade sig efter ett par minuter och kom in självmant till mig, svettig och flåsande. Efter att jag bytt till en torr lina fick han jobba lite till med traven och en galoppfattning i varje varv. Han försökte dra en gång till men då var jag med och höll emot, och när han kände det så gav han sig. Han fick trava av löst och skrittade av länge innan vi gick in.
Hoppas hans humörssvängningar beror på pälsbyte, han är inte jätterolig när han håller på sådär.
'
Idag red jag Jonas.
Han kändes suuperfin i skrittupvärmingen, om än lite pigg. Gjorde mycket halter och ett par steg sidförande efter hörnen och tempoväxlingar och han kändes jättefin. Sen skulle vi börja trava, och allt det där trevliga bara försvann...
Han blev spänd och stark och ville bara springa fort rakt fram! Fick honom att slappna av korta stunder men så fort han tyckte att jag ändrade nånting så tappade han all aktivitet och sänkte ryggen och bara paddlade med benen. När jag började arbeta i galopp försökte han dra såfort vi kom till en långsida och hans bakdel åkte omkring överallt!
Kändes i princip helt värdelöst, så jag lät honom rulla i galopp i kontrollerad hastighet tills han själv saktade av, sedan avslutade jag. Skrittade av från marken.
Nej, ingen bra känsla de senaste dagarna. Hoppas det bara är vårkänslor och pälsbyte som ställer till det, man känner att man inte kommer någon vart när det känns såhär.

RSS 2.0